Norveç iltica hakındaki sık sorulan sorulara cevaplar
Norveç’e başvurular istisnaları olmakla birlikte 3-5 ay gibi sürelerde sonuçlandırılmaktadır.
Norveç halkı güler yüzlü ve ülkenin muhteşem bir doğası var, dünyanın en demokratik ülkelerinden biri olarak gelen mülteciler olumlu bakış açıları bulunmaktadır.
Başvurudan sonra ilk bir hafta Tüberküloz testi yapılıyor ve bir ilk merkezde ikamet etmeniz gerekiyor. Sonrasında eğer bir ev kiralayacak imkanınız varsa veya sizi misafir edecek bir akrabanız varsa onların yanında kalabilirsiniz. Fakat kamp sisteminden çıktığınız zaman kabul alana kadar sosyal yardımlardan mahrum kalıyorsunuz.
Eğer kamplarda kalmaya karar vermişseniz sizi “TransitMottak” denilen kamplara alıyorlar. Bu kamplarda genelde ailenizle birlikte bir odada kalıyorsunuz. Bu kamplarda yemek de veriliyor. Yemekler genel itibariyle helal sertifikalı. Buradayken küçük bir cep harçlığı da veriliyor fakat pek harcama ihtiyacı da olmuyor.
Mülakattan bir iki hafta sonra Reception Center adı verilen kampa yönlendiriliyorsunuz. Bu kampta ise eğer kalabalık aile iseniz (4 veya daha fazla) genelde size bir ev veriliyor.
Göçmen idaresi başvurunuza olumlu cevap verirse Bir belediyeye yönlendiriliyorsunuz. Orada iki yıl sürecek 1 entegrasyon sürecine dahil oluyorsunuz. Artık size ev tutuluyor ve pasaport veriliyor.
Evli çifte kişi başı aylık 2300 NOK civarı yardım yapılıyor. Çocuk 0-5 yaş arası ise 1300 NOK yardım yapılıyor. Çocuğun yaşı büyüdükçe yardım miktarı da artıyor. Ayrıca yalnız gelen insanlara 2400 NOK yardım yapılıyor. (10 NOK = 1€)
Kabul aldıktan sonra bir belediyeye yerleştiriliyorsunuz. Belediyeler arası ev eşya yardımı konusunda farklılıklar mevcuttur. Eşyalar da ya nakden ödeniyor ya da eşya olarak veriliyor.
Yaklaşık 2 ay sonra çalışma izni veriliyor. Dil eğitimi sürecinde devlet sizin ihtiyaçlarınızı karşılamaktadır.
İstisnasız her kampta çocuklar için oyun alanı var. Tüm eğlenceler sanki çocuklar için düzenlenmiş gibi hazırlanmış. Eğer çocuklarınız 6 yaşından küçükse ve kreşte yer varsa hemen daha kamp sürecindeyken kreşe alıyorlar. Eğer biraz daha büyük çocuklarınız varsa dil öğrenme sınıflarına gönderiyorlar.
İltica kabulü ile birlikte; 3 yıllık oturum hakkı, aile birleşimi, tüm sosyal yardımlar, eğitim ve sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı kazanıyorsunuz.
Oturum aldıktan 3 sene sonra daimi ikamet 7 yıl sonra da vatandaşlık için başvuru yapabiliyorsunuz.
Norçeve iltica başvurusu yapan okuyucularımızın katkılarını bekliyoruz.
5 yorumlar
Yeşil pasaport alma hakkım var 17 yaşındayım Norveçe iltica etmek istiyorum bir kaç sebebim var ama çok fazla kötü şeyler yaşamadım. (Akrabalardan toplu darp, aileden darp vs ).
İltica etme şansım olabilir mi? Teşekkürler
yeşil pasaportunuz olmasının ilticanızla direkt bir ilgisi yok.
aşağıdaki makaleyi okuyunuz.
https://ilticahaberleri.com/iltica-mulakat-stratejileri/
Slm benim ekonomik olaylardan dolayı kesinlesecek hapis cezam var. Ben Norveç iltica etmek istiyorum bu olayın bana eksisi veya artısı olurmu lütfen bilgi verirmusiniz
MErhabalar, ekonomik sebepler iltica için sebep gösterilemez. Ekonomik sebeplerin ilticadaki önemi adlı videomuzu izleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/channel/UCmM3vFfjylJD0TVdac5Asrg bundan sonra sorulara youtube, @ilticahaber twitter ve @ilticahaberleri instagram üzerinden cevap vereceğiz anlayışınız için teşekkürler.
Site üzerinden aylık olarak sorulara cevap vermekteyiz. Twitter ve youtube üzerinden günlük cevap verilmektedir.
Slm fransa schengen im var fransaya gitmeden direk norveç e gidebilirmiyim havaalanında passaport köntrölünde iltica başvurusu yapabilirmiyim